Informatíve:

Az alább olvasható bejegyzésekben írottak és az ismerőseimmel történő mindennapi események között ne keress összefüggést se hasonlóságot! Nem emberekről írok, hanem aktuális érzéseket, gondolatokat közlök, általánosságban véve a körülöttem élőket, fiktív személyekkel való beszélgetéseim által. Nem szeretném, ha a hátam mögöttről koholt történetek visszhangoznának a barátaimat illetve a családomat illetőleg! Köszönöm kedves megértésteket! Pacsi!

csütörtök, május 30, 2013

Párkapcsolatok á la XXI. század

Manapság úton útfélen belebotolhatunk mindennemű problémába, ami a párkapcsolatainkat illeti. Ha minden rendben is van, akkor magunk keresünk valami hibát, hogy lehessen valamin kattogni, s hogy nyugodt szívvel gyűlölködhessünk idegenek boldogságán, amikor egy csalódás után romantikázó párokat látunk a parkban.
Miből is erednek e világrengető bajok, hibák, melyek felett nem vagyunk hajlandóak elsiklani, mind inkább a tökéleteset keressük, üldözzük, s ennek köszönve vetjük magunkat a boldogtalanság mélységes bugyraiba? Nem kell túlzottan tájékozódni az embernek, hogy hasonló hisztériás hangvételű, depresszív ömlengéseket lásson, vagy halljon, elég, ha bekapcsolja azt az átok szülte masinát, az elektronikus világ bölcsőjét, a számítógépbe rejtett szörnyet, melynek rettegett neve, az internet. Ha egyszer oda valaki beszabadul, a világ minden szennyét egy helyen találja. Persze, most nem erről lesz szó, de sok köze van az internethez is, s annak az emberekre mért végeláthatatlan következményekkel járó hatásáról, a vulgaritástól kezdve a szexuális túlfűtöttség, a tökéletes példaképek nyálcsorgást előhívó villogó képeiig. De térjünk is rá a tárgyra, miről is lesz itt most szó!
Kezdeném az elején. Mindenki ismeri azt a nagyon híres internetes oldalt, melyet többnyire kék színéről ismer mindenki, s arról, hogy ott igazán meg lehet mondani bármit, bárkinek, bármiről. Minden egyes nap, amikor csak rátekintek erre az oldalra, bánattól, csalódástól, vagy túlzott önerő fitogtatástól csöpög a képernyő. Kiírják, hogy „ilyen az igazi férfi…”, meg „az igazi férfi az, aki…”, az „igazi nő, aki…” s sorolhatnám napestig eme túltelített illúzióktól, hiúságtól kicsorduló sorokat, mely mind azt tükrözi, hogy a mai emberek túl sokat várnak. Maguktól is, de főleg a másiktól. Valójában ezek az emberek nem társat keresnek maguknak, csupán meg akarnak felelni olyan egekbe kiáltott elvárásoknak, melyet a médiának köszönhetően mindenki tökéletesnek hisz, s csak azt tekinti elfogadhatónak, amit lát az információszűrő berendezéseinken keresztül. Szakítás után születő bölcsességgel is ellátnak nap, mint nap, mint például: „én már sok csalódást átvészeltem, de nem törhet meg a legnagyobb Isten csapása sem, mert én tudok szeretni és megbocsájtok…” és a többi, és a többi. Persze, szükséges, hogy amint padlóra kerülünk, valamiből erőt merítsünk, s visszasegítsük magunkat a mélyből, de attól még nem kéne elfelejtenünk, hogy emberek vagyunk, nincsenek természetfeletti erőink, s felállni a pofára esés után szép dolog, de nem feltétlen tesz minket különlegessé.
Összevetve a közösségi oldalakra kihírdetett nézeteinket, bölcseleteinket, mindinkább úgy látom, az emberiség helyzete kezd a végsőkig elfajulni. A testiség jóval kifejezettebb a párválasztásban, s egyre elhanyagoltabbak a beszélgetések, a lelki egyensúly keresése két ember között, melynek hanyagolása vezet legtöbbször a kapcsolatok tönkremenéséhez. Elfelejtettük, hogy egy társat szeretni is kell, nem csak használni.  
A minap rátaláltam egy fórumra, melyen sorozatosan felmerültek ugyanazok a kérdések: Miért hagyott el? Miért csalt meg? Nos , ez elég komolyan elgondolkodtatott, vajon mit tudnak ilyen gyakran elrontani embertársaim, hogy sorozatosan kudarcba fulladnak kapcsolataik, s másnál keresik azt a boldogságot, melyet állítólagos szívük választottjától nem kapnak meg. A legtöbb hiba, ahogy olvastam, a szexuális életben történt változások, az elhidegülés, vagy ellaposodás, mely képes véget vetni egy kapcsolatnak, akár hosszú az, akár rövid. Egyszer, régen hallottam egy igen okos kijelentést: A szex lehet olyan fontos, hogy ha az rossz, tönkre tegyen egy kapcsolatot, de annyira nem lehet fontos, hogy csak azt tartsa egybe. Ez alapján végül is érthető, miért is romlik el egy idő után minden két ember között, mindennapossá válik, unalmassá, hogy minden nap ugyan az az ember mellett találjuk magunkat az ágyban, vagy az együttlét nem elég változatos, illetve egyéb. Az viszont, hogy ezt a problémát csak azzal képesek „javítani”, hogy más ágyában keresik a boldogságot, számomra nem célravezető, sőt, inkább a feleslegesség, s a butaság netovábbja. Ilyen esetekben feltétlenül szükséges lenne a kommunikáció a partnerek között, a megoldás keresése, a hiba kijavítása, nem pedig a hallgatás, a nyelés, majd a félrelépés. Az a baj, hogy ez a kommunikáció, rohanó világunkban súlyos mértékben hiányzik az életünkből, nincs egy percünk leülni, átbeszélni az észrevételeket, szánni egy kis időt a másikra. Könnyebb inkább átsiklani a dolgok felett, s amikor már végképp nincs segítség, kitörni, hogy bezzeg évek óta ez se jó, az se jó. Emellett az is „öreg hiba” (hogy éljek egy ismerősöm kifejezésével), hogy kapcsolatainkban mélységesen önzők vagyunk. Valljuk be, gyakran előfordulnak az ehhez hasonló viták, mint ez: „Én mit meg nem teszek érted, te viszont a kisujjadat se mozdítod, hogy nekem jobb legyen!” Hányszor esett már meg velünk ez a hiba? Nincs igazam? Nem fordítunk egymásra elegendő időt, s kapcsolataink a mai napra már mindinkább a háttérbe szorítják az együttlétek pszichikai lényegét, egymás érzéseit, s a szexualitás is kimerül egy fajta versengésben, minek inkább az öröm okozása, s szerelmünk kinyilvánítása lenne a lényege.
A XXI. Század teljesen kifordított magunkból, minden túl gyors, nincs időnk, amikor lenne, akkor se szánunk időt a fontos dolgokra. Manapság már egyre fiatalabban kezdik a nemi életet és a partnerkeresést, olyanok, akik még szinte gyerekek. A párkapcsolattal való felvilágosítás ezzel szemben egyre csökken, s a felelőtlen fiatalság azt sem tudja, mi is annak igazán a lényege, csak lenni kell valakivel, mert kell, elvárja a társadalom, a környezet. A felvilágosítás alatt nem csupán a nemi életről való felkészítésre gondolok, hanem sokkal inkább arra, miért is keres magának valaki párt, mit is jelent szeretni valakit, s annak a szónak, szeretlek, súlya van, mellyel dobálózni borzasztó felelőtlenség. Elfelejtettük, mit is jelent valakit megszerezni, magunkénak tudni, vele feküdni és kelni, megbecsülni és igazán, tiszta szívből szeretni. Nem osztunk meg a másikkal lényeges dolgokat, melyek a fejünkben motoszkálnak, inkább követelünk, többet és jobbat, mindent elvárunk, s nem értjük, miért is nem találjuk meg azt, aki igazán a lelki társunk lenne. Esélyt sem adunk egymásnak, még inkább magunknak, hogy rátaláljunk erre a bizonyos személyre, hiszen lelkileg teljesen elzárkózunk.
Egy másik felmerülő gyakori probléma az ősi méreg, a féltékenység. Ennek persze lehetnek erős alapjai, mindazonáltal legtöbb esetben önmagunkban keresendő a féltékenység oka. Miért vagyunk féltékenyek? Vagy azért, mert nem bízunk a partnerben, vagy azért, mert nem bízunk magunkban. Mi vezethet ahhoz, hogy ne bízzunk a másikban? Ennek számtalan oka lehet, például, ha már egyszer félrelépett, illetve titkolózik, vagy csupán olyan elszabadult az életvitele, hogy bármikor bármi megtörténhet, cselekedetei kiszámíthatatlanok. Az, hogy magunkban nem bízunk visszavezethető életünk bármely részére, ahol egy vagy több személy semmibe véve érzéseinket, olyannyira a földbe tiport, hogy attól kezdve megcsappant önbecslésünk, s nem merünk hinni abban, hogy bárki is szeretni fog, s hű lesz hozzánk, hiszen miért is érdemelnénk meg. Alapvető nevelési hiba, túl nagy elvárású szülők idézhetik a cseperedő gyermekben azt az érzetet, hogy soha nem lesz jó semmire, de egy hűtlen partner, vagy erőszak is kihozhat belőlünk hasonló önsanyargató téveszméket, hogy mi nem vagyunk elég jók.
Hogy összegezzem gondolataimat, nagyon rossz irányba haladunk. Persze a baj nem fenyeget mindenkit, csodaszép történeteket lehet hallani mai napig az igaz társakról, s látni is olyan embereket, kik együtt öregszenek meg boldogságban. Viszont a kommunikáció hiányzása az együtt eltöltött időkből, az odafigyelés és törődés hiánya túl nagymértékben van jelen, s minden problémának, mit fent felsoroltam, ez az igazi oka. Zárásul megosztanék az olvasóval egy rövid és szerintem tanulságos kis anekdotát, mely jól példázza, mit is rontunk el:

„Egyszer megkérdeztek egy idős házaspárt,hogy hogyan tudtak 50 éven át hűségesek lenni egymáshoz. Erre ők ezt felelték: Ha a mi időnkben valami elromlott, nem eldobták,hanem megjavították.”

4 megjegyzés:

  1. Szia!

    Ez egyszerre volt, sok, tömény, lényegre törő, érdekes és elgondolkodtató. Komoly kérdéseket teszel fel, komoly válaszokat vársz.

    Milyen az igazi férfi?
    Az az igazi férfi, aki a tetteiért, magáért, a társáért hajlandó felelősséget vállalni, és ha gond van, azt megbeszélni és megoldani. Olyan ember, aki a kapcsolatában nem a saját kis kielégülését keresi, és arra használja a másikat, hogy ezt elérje.

    Amikor ad, azt nem követeli vissza, nem várja el, hogy szeressék, nem mindig ő akar lenni a kapcsolata középpontjába.
    Mert ez sok minden, csak nem érett gondolkodás.


    Mai rohanó világunkban így meg úgy ömlegenek a szexről, ha jó, akkor a kapcsolat is jó lesz. Furcsa kijelentés, de NEM igaz.

    S ha nem az, akkor mi a baj?
    Ha valakinek az lesz az első, ne várja el tőle senki, hogy jól csinálja, mert nem fogja.

    A rosszon beszélgetéssel a változtatásokra készen állva lehet javítani. Ezt nevezik rugalmasságnak. Ez tesz minket képessé arra, hogy változtassunk, és változzunk. Felismerjük a hibákat, és képesek legyünk kijavítani azokat.

    Én nem várom el senkitől, hogy kapcsolata legyen, vagy, hogy engem szeressen. Ha szeret, azért szeressen amilyen vagyok, és ne azért, mert valamilyen barom isteni ideált követ. Én nem fogok, és nem is akarok ennek megfelelni.

    Másik dolog, hogy mások elvárják, hogy korán veszítsük el a szüzességünket. Miért? Miért nem dönthetem én el, hogy azt az egyet olyannal osszam meg, vagy ajándékozzam oda, akit szeretek, és aki tényleg viszont szeret?

    24 évesen férfi létemre, igen szűz vagyok. Ki merem jelenteni. Nem viszolygok tőle, és nem szégyellem. Felém senki ne támasszon elvárást, hogy veszítsem el. Irtózom az ilyen embertől, és sajnos találkoztam már ilyennel.

    Legyen szó, akár nőről, esetünkben rólad, vagy férfiról.

    Féltékenység?

    Egyet mondok egy mondatban:

    Az őszinteség a bizalom ékköve, a féltékenység ennek a kettőnek a hiánya, ráadásul a féltékenység birtoklási vágyat kifejező mód.

    Birtokolni akarom a másikat. Hogy őszinte-e vagy sem, az másodlagos. Pedig ez a bukta. Őszinteség legyen az első, és egyetlen ami fontos. Mert a féltékenységről le lehet szokni.

    Félni attól, hogy megcsalnak?
    Félni attól, hogy nem tarthatom meg, nem "csak és kizárólag" lesz a másik az enyém.

    Megbocsájtó Isten?
    Mai világban tisztázni kell, hogy ilyen Isten nem létezik. Csendes Isten létezik.

    Egy a kérdés, hogy milyen a csendes Isten.
    Olyan mint az univerzum. Ha egy csillag felrobban, azt meghalljuk? Nem. Hiszen vákuumban nem terjed a hang. Viszont az anyag, a sugárzásai igen. Mint a fény.
    Mert a sötétség nem más, mint a fény hiánya. A hideg nem más, mint a meleg hiánya. Igazából hideg, mint fogalom Isten szemében nem létező fogalom. Sok ilyen szavunk van. Felelősség, akarat, képes, szabad, alázatos, szép, termő, alkotó, szerető és még lehetne sorolni.

    De nem mondok többet!
    Legyél jó, Robi voltam jj-ról.

    VálaszTörlés
  2. Ó Robi,örülök, hogy ismét látlak, gondolom jj-n veled beszéltünk sokat ilyen hasonló komoly dolgokról! Nos, köszönöm a hosszú választ,s az újabb gondolatokat, így továbbvihető a téma. Az ideális férfiképpel egyezem teljes mértékben, s azt még hozzátenném, hogy magabiztos lábakon álljon, hogy jelenléte biztonságot és erőt nyújtson a társának, mert a mai világban egy magatehetetlen, önmagában is kétkedő ember nem sokra megy. Főleg, ha ősidők óta a férfi a család feje, melyre a nő számítani akar, mert abban jövendő családja biztonságos jövőjét akarja tudni. Legalább is én ezt így gondolom. Nem élhetjük le az életünket úgy, hogy csak sírunk a kudarcok miatt, vagy ha mindenben a nehézséget és a kilátástalanságot látjuk, ami úgyszintén nőkre is értendő, példának okáért most vegyük a munka témát. Ha nehézségek azért vannak, hogy megbirkózzunk velük, s szerintem, vagy nekem fontos, hogy ilyen téren, egy férfi magabiztos legyen, hiszen rá fogom majdan bízni a jövőm.
    A korai szexuális élet elkezdése számomra ijesztő, meg az is, ha valakit kinéznek, amiért még nem adta oda az ártatlanságát valakinek. A szüzesség egy fontos dolog, abból csak egy van, úgy gondolom, hogy az a megfelelő embernek adható oda, s aki nem így tesz, az nem más, mint felelőtlen, aki nem tudja értékelni saját magát.
    A féltékenység egy méreg, ha jelen van, nehéz ellene tenni, ezért kell inkább a prevencióra figyelni. Vagy a magunkban való bizonytalanság, vagy a másik birtoklási vágya az, amit le kell küzdeni, meg kell tanulnunk igazán, önzetlenül szeretni. Igen, tanulni, mert az önzés már annyira elnyomott mindent a médiának köszönhetően, hogy máshol nem nagyon látnak rá példát az emberek, könyveket meg egyre kevesebben olvasnak.
    Az Istenről, szerintem mindenkinek más és más képe van, mindenki úgy látja őt, ahogy neki a legkönnyebb megérteni, vagy felfogni a létezését, hatalmát, de az már egy másik történet. Mondjuk most legalább adtál egy új témát, amin filózhatok, köszi szépen :)
    Minden jót neked Robi, és köszi, hogy meglátogattál :)

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Igen én vagyok, de a válaszom olyan hosszúra sikerült, hogy figyelmeztető szöveget kaptam arról, hogy maximum 4096 karakter lehet a válaszban. :D
    Megpróbálom két részletben közzé tenni számodra.

    De most azért mondok neked valamit.
    Ha úgy gondolod, hogy egy férfi a család feje, abban egyet értek, de Te vagy a nyak. Nélküled csak egy pontot lát, és abba azért elég gyorsan bele lehet unni. Egy párkapcsolatban is, ha egyik fél csak a fejét használja, és a nyakát nem, egy pont bámulása hamar unalmassá teszi az egészet. Mondjuk ez esetben te válsz unalmassá. (Leszögezném ezt nem én állítom, csak egy példa elejéig hozom fel) Nos, ha egy férfi, mindig csak a melleidet vagy a dekoltázsodat nézi, és csak ezek hozzák lázba, nem az, ami a fejedben van, vagy amit kimondasz, tehát a dekoltázsodon, a lábadon, meg a popódon kívül mondjuk számára néma vagy, akkor feltételezhető, hogy az nem is férfi, csak egy gyerek, aki kíváncsi, is miután megtapasztalta a benne rejlő gyönyört, egy darabig élvezi, aztán megunja, és továbbáll. S máshol is ugyan ezeket az élvezeteket fogja keresni, esetleg más forma, kinézet miatt. Tehát egy önző perverz disznóval jártál, és még csak nem is tudtál róla.

    Másik dolog, hogy eközben meg nem is veszi észre mi történik veled. Mi az a sok dolog, esemény, kihívás, amivel egymagad küzdesz meg, miközben ő még csak észre sem veszi. S ha elbuksz, azt magadban bukod el, mert nem áll melléd, hogy felsegítsen, támogasson és megerősítsen.
    Elmondja, hogy a bukásod, nem vereség, csak tanítás. Az a kérdés mi az amit megtanultál belőle. S fájóbb gondolat, hogy válaszokat kapni egyedül sokszor sokkal hosszabb időbe telik, mint mondjuk egy másik nézőpont által magunkévá tenni. S nem csak az életre, hanem Istenre is igaz ez.

    Istenről szólva, az én szememben, és verseim is egyre inkább, amit néha néha írok, rájövök, azt sugallják, lehet túl bonyolult, vagy túl egyszerű, s olyan nehéz megválaszolni, hogy inkább nem töröm rajta a fejem, egyszer csak bevillan.

    Gondolom hallottál már a Karma kifejezésről. Elmondok egy egyszerű de lehet mégis bonyolult példát neked, mert ebből kiviláglik remélem, amire célozni akarok.

    Karma lényege, amit teszel azzá válsz, amit adsz, azt kapod vissza. Néha furcsa és hihetetlen formában. Ha csupa szeretetet adsz mindenkinek, aki

    közvetlen környezetben él, és barátodnak gondolod, elméletileg ugyan ezt kapod vissza. Kivéve akkor, ha csak velük törődsz, és magaddal nem. Mert szeretni nem csak is őket kell, hanem magadat is. Mert ha magaddal nem törődsz, előbb utóbb a gondolatbeli barátok elkezdenek téged tömni mindenféle olyan dologgal, amiről magad is tudod és érzed, hogy nem kell, szemét, de befogadod, nem vagy tekintettel magadra, és a szemükbe sem mered megmondani a véleményed, mert "jobban szereted őket, mint saját magad". Ettől leszel te egy szemetes láda. S te is tudod, ha az előbb utóbb megtelik, azt vagy ki kell üríteni, vagy további tömködés után egyszer csak robbanni fog. (Ki fog bugyogni, és mindenfelé szemét lesz) Ez az pont, amikor a lelked és tested azt mondja, hogy itt lett elege az egészből.
    Fontos az egyensúly, hogy tudj szelektálni, mi az, ami fontos, mi az, amit el lehet hagyni.

    VálaszTörlés
  4. Vagy például, saját példámból okulva, egy emberről két kép kezd kialakulni. S emiatt sokszor kerülsz dilemmába, hogy most melyik. Az egyik kép lehet, egy ideál, és másik a realitás. Egy párkapcsolatban is, és a szülő gyerek kapcsolatban is ugyan ez a kettősség jelenik meg. Járd körül személyenként mind a kettőt, az ideált és realitást, megnézed azt is, hogy ő milyennek tartja magát, és milyen valójában.
    Kérdéseid alapján, megkérdezed magadtól melyikre illik jobban, az ideálra, vagy a realitásra - megjegyzem, hogy kettő egyszerre nem létezik, az lenne a tökéletesség - és eldöntöd, hogy melyiket tartod meg.

    Ha ideált választasz, akkor ideig óráig ugyan oda néz a fejed. Tudod, egy pontot, amit már előzőekben leírtam. Annak a pontnak a nézegetése előbb utóbb unalmassá válik, így eldobod, és továbbállsz.

    Ha a realitást választod, eldöntheted, hogy belenyugodsz és elfogadod, vagy nemet mondasz, és tovább állsz.

    Ha pedig olyan realitást választasz, amiben az ideálod egy része is benne van (nem megegyező, mivel olyan nincs), akkor a te döntésed, hogy a hibáival együtt elfogadod, vagy nem és tovább állsz.


    Istenről még valamit. Csukd be a szemed. Képzelj egy növényt (a kedvencedet például), és annak a levelét. Utána nézd meg az összes levelét. Keresd meg a különbséget. Utána nézd meg a virágát. Szagold meg. Keresd meg a különbséget. Utána nézd meg a szirmait. Tapintsd meg, Keresd meg rajtuk a különbséget.
    Most gondolj egy fára. Fogd meg. Keress a másikban különbséget. Most képzeld el, az ágait. Mássz fel rá. Keress a másikon különbséget. Most szedjél le egy levelet. Szedjél le, egy másikat, és keresd meg a különbséget. Most nézd meg a virágát, szagold meg. Nézz meg egy másikat és keresd meg a különbséget.

    S most felteszek pár kérdést.
    Kevésbé fogod szeretni a virágot különbségei ellenére?
    Kevésbé fogod szeretni a fát különbségei ellenére?
    Kevésbé fogod szeretni magadat, mert a te tulajdonságaid különböztetnek meg másoktól?
    Kevésbé fogod szeretni magadat, mert másképp nézel ki és gondolkozol, mint ők?


    Kíváncsian várom, hogy erre mit fogsz válaszolni.

    Üdv: Robi voltam

    VálaszTörlés